#14

Cash betalende ouderen, verkleinen de kansen van jongeren op de woningmarkt

Dat jongeren het lastig hebben op de woningmarkt is geen geheim meer. Jongeren hebben te maken met strengere hypotheekregels en onlangs is het nieuws naar buiten gekomen dat ook ouderen de kansen van jongeren op de woningmarkt verkleinen. Dit doen zij door cash te betalen.

Nee, cash betalen betekent in dit geval (meestal) niet dat de ouderen met een koffer geld voor de deur van de verkoper verschijnen. In dit geval betekent het dat een woning gekocht wordt zonder dat een hypotheek wordt afgesloten. Het huis wordt dus deels of volledig uit eigen vermogen betaald. Deze ontwikkeling zorgt voor verdere verdrukking van jongeren in de woningmarkt. Deze conclusie wordt ook in twijfel getrokken.  Maar het mag duidelijk zijn dat een (deels) cash betalende koper de voorkeur heeft ten opxichte van een volledig financierende starter die misschien die financiering niet eens rond krijgt. Kies je dan als verkoper niet altijd voor zekerheid?

In 2016 kocht 17 procent van alle huizenkopers een woning (deels) zonder lening. In totaal werd er 8,6 miljard euro door kopers zonder hypotheek uitgegeven. Dit is een stijging van 2 miljard ten opzichte van 2015. 

Wie kopen er (deels) zonder hypotheek? 

Uit het onderzoek van Kadaster is naar voren gekomen dat vooral doorstromers en eigenaren van verschillende woningen, huizen aanschaffen zonder hypotheek. In totaal hebben zij een marktaandeel van 81% in de markt van hypotheek-loze aankopen. 

Doorstromers kochten in één op de acht gevallen een woning zonder hypotheek. Eigenaren van meerdere woningen kochten in de meeste gevallen een woning zonder hypotheek, namelijk 61% kocht een woning zonder hypotheek. Ook kopers met buitenlandse adressen scoorden hoog in het onderzoek. Zij kochten in 58% van de gevallen een hypotheekloze woning. 

Starters kochten vanzelfsprekend het minst vaak een woning zonder hypotheek, namelijk in zo’n 6% van de gevallen. 

Wanneer het onderzoek zich verder toespits op leeftijd is te zien dat mensen bij het bereiken van de leeftijd van 50 beduidend meer hypotheekloze woningaankopen aangaan. 

Algemeen gezien hebben ouderen een relatief hoger inkomen dan jongeren en hebben zij de mogelijkheid om de huizen te kopen zonder hypotheek. Woningverkopers zijn op zoek naar zekerheid en doordat het krijgen van een hypotheek voor jongeren onlangs lastiger is geworden, kiezen woningverkopers steeds vaker voor vermogende ouderen.

Wat kun je hier als starter aan doen?

Interessante vraag, uiteraard (daarom stellen we 'm ook ;)). Je kunt als starter natuurlijk voorbereid zijn op deze situatie. Dat scheelt een hoop teleurstelling. 

Je kunt ook kijken of je in een financiële constructie samen met jouw/jullie ouders of andere familieleden wellicht kapitaal krachtiger bent om zo ook een deel van de aankoop zonder financiering kan doen. 

Daarnaast is het belangrijk om zo min mogelijk te handelen vanuit emotie. Merk je dat de verkoper in wil gaan op een koper die (een deel van) de aankoop zonder financiering gaat uitvoeren, prima! Lekker laten!  Ga jezelf niet in allerlei financiële en emotionele bochten wringen om de deal toch in jouw voordeel te laten uitpakken. Bijvoorbeeld door zonder voorbehoud van financiering een koopcontract te tekenen. De emotie neemt dan de overhand en jouw financiële risico's nemen gigantisch toe. Vergeet niet die gigantische roze bril die je op hebt, zodra je denkt jouw droomhuis te hebben gevonden! 

Top