#40

Hypotheek begrippen

Hypotheken - tien belangrijke begrippen uitgelegd 

Als je jouw droomhuis hebt gevonden begint de volgende spannende fase: het regelen van de financiering. Wanneer je een hypotheek gaat afsluiten komt er veel op je af. Het is goed om te weten wat erbij komt kijken en waar je rekening mee moet houden. Dit artikel laat je alvast kennismaken met de 10 belangrijkste termen waar je waarschijnlijk mee te maken krijgt als je een hypotheek afsluit. 

Op alfabetische volgorde: 

1 en 2. Annuïteitenhypotheek / Lineaire hypotheek 

Bij het afsluiten van een hypotheek heb je twee verschillende opties: een annuïteitenhypotheek of een lineaire hypotheek. Bij de annuïteitenhypotheek betaal je gedurende de looptijd een vast bedrag, bestaande uit aflossing en hypotheekrente. In het begin bestaat het bedrag voornamelijk uit rente, maar naar verloop van tijd wordt het aflossingsbedrag hoger en de rente lager. Het totale bedrag blijft wel steeds hetzelfde. Bij de lineaire hypotheek los je gedurende de looptijd steeds hetzelfde bedrag af. Omdat het restbedrag naar verloop van tijd steeds lager wordt, betaal je wel steeds minder rente. 

3. Bijkomende kosten 

Bedenk dat je bij het kopen van een huis, naast de koopsom, ook rekening moet houden met bijkomende kosten. Welke dat zijn hangt ervan af of je een nieuwbouw- of bestaande woning koopt, maar houd rekening met ongeveer 4% tot 6% van de koopsom. De bijkomende kosten kunnen bestaan uit financieringskosten, zoals de kosten voor taxatie, de bankgarantie en de notaris. Denk ook aan aankoopkosten, verzekeringskosten en eventuele verbouwingskosten. 

4. Hypotheekadvies 

Wanneer je van plan bent om een huis te kopen, kun je hypotheekadvies inwinnen bij een hypotheekadviseur. Een hypotheekadviseur helpt je om je financiële situatie in kaart te brengen. Op basis hiervan krijg je advies over hoeveel je maximaal kunt lenen en welke hypotheek het beste bij jou past. Een goede hypotheekadviseur kent de markt door en door en geeft onafhankelijk advies. 

5. Hypotheekrente 

De hypotheekrente is de vergoeding die je bank of geldverstrekker vraagt voor het verstrekken van je hypotheek. De hypotheekrente betaal je over het bedrag dat je nog niet hebt afgelost. Het precieze rentepercentage dat je betaalt, verschilt per hypotheek en per aanbieder. In de rentevergelijker van Knab vergelijk je eenvoudig de rente en voorwaarden van 28 geldverstrekkers. 

6. Hypotheekrenteaftrek 

De hypotheekrenteaftrek is belangrijk voor als je belastingaangifte gaat doen. Je kunt namelijk als huizenbezitter je hypotheekrente aftrekken van je bruto jaarinkomen. Hierdoor wordt je belastbare inkomen lager en betaal je dus minder belasting. Hypotheekrenteaftrek is door de overheid bedacht om het kopen van een huis aantrekkelijker te maken. 

7. Maximale hypotheek 

De maximale hypotheek is het hoogste bedrag dat een hypotheekverstrekker bereid is om jou te lenen om een woning te financieren. De maximale hypotheek is aan de ene kant gebaseerd op jouw inkomen (Loan to income) in combinatie met de toetsrente van de gekozen rentevaste periode, en aan de andere kant op de waarde van de woning die je wilt kopen (Loan to value). Per 2018 kun je namelijk maximaal 100% van de woningwaarde lenen. Tenzij je investeert in duurzaamheid van jouw woning.  We schreven er eerder over in ons blog over het meefinancieren van energiebesparende maatregelen.

8. Nationale Hypotheek Garantie 

Als je een hypotheek afsluit, kun je kiezen om daarbij ook een Nationale Hypotheek Garantie (NHG) van de stichting Waarborgfonds Eigen Woningen af te sluiten. Waarom? NHG biedt jou als woningbezitter een vangnet wanneer je door onvoorziene omstandigheden je hypotheek niet meer kunt betalen. Denk bijvoorbeeld aan een echtscheiding, arbeidsongeschiktheid of het verlies van een baan. NHG kan dan bepaalde regelingen met je treffen, of in enkele gevallen zelfs de restschuld volledig kwijtschelden. 

9. Rentevaste periode 

Als je een hypotheek afsluit, kun je ervoor kiezen om de hypotheekrente voor een langere periode vast te leggen. Bijvoorbeeld voor 10 of 20 jaar. Deze periode noemen ze de rentevaste periode. Tijdens de rentevaste periode blijft het afgesproken rentepercentage ongewijzigd, ook als de rentes in de markt stijgen of dalen. 

10. Voorlopig koopcontract 

Het voorlopig koopcontract is een intentieverklaring tussen jou en de verkoper van een huis. Hierin leggen jullie bepaalde zaken vast zoals de verkoopprijs, betalingsafspraken en de voorwaarden. Het voorlopig koopcontract is in principe bindend, behalve als jullie besluiten om bepaalde ontbindende voorwaarden in het contract op te nemen. Stappenplan hypotheek afsluiten Het afsluiten van een hypotheek is een ingewikkeld proces. Het is niet altijd even leuk, maar wel ontzettend belangrijk. Zorg daarom dat je zo goed mogelijk op de hoogte bent van alle ins & outs op het gebied van hypotheken. Jumba helpt je graag op weg met een gratis e-book Stappenplan Hypotheek Afsluiten.

Financiële vragen

Heb je nou een beknopte financiële vraag in relatie tot jouw woning? Dan helpen we je natuurlijk snel verder! Ga daarvoor naar onze financiele vraagbaak en stel direct jouw vraag. 

Top