#71

Hoe verbeter je het energielabel van je huis?

Hoe verbeter je het energielabel van je huis?

Sinds 1 januari 2015 is een definitief energielabel verplicht als je jouw woning verkoopt. De labels lopen van G tot A++, waarbij G het minst zuinig is en A++ het meest zuinig. Aan de hand van dit label weet jij of een woning veel of weinig gas en energie verbruikt. Meer verbruik, betekent meer kosten. Het is dus interessanter om een beter label te krijgen. Hier lees je hoe je een energielabel kan verbeteren.​

Wat het definitief energielabel betekent

De rijksoverheid heeft alle woningen in Nederland een voorlopig energielabel gegeven, gebaseerd op het bouwjaar, de soort woning en de inhoud. Dit is uiteraard een indicatie. Zodra je de woning wilt verkopen, moet het label definitief zijn. Je kan dit zelf online aanvragen. Een expert checkt dan alles in je huis wat een verschil kan maken in het energie- en gasverbruik, zoals je ketel en de isolatie.

Laat je niet afschrikken door een slecht label

Als je op zoek bent naar een koophuis en online een E, F of G-label ziet staan, hoef je niet meteen af te haken. Check eerst of dit een voorlopig of definitief label is. Bij een voorlopig label, kan het daadwerkelijke verbruik nog flink afwijken.

Is het een definitief label? Ook dan is er hoop. Je kan namelijk maatregelen nemen om de woning duurzamer te maken. Bijvoorbeeld door dubbel glas te nemen, beter te isoleren en zonnepanelen aan te schaffen. Verschillende hypotheekverstrekkers bieden je de mogelijkheid om energiebesparende maatregelen mee te financieren in de hypotheek, tot wel 106% van de woningwaarde. Hierover schreven we eerder ook dit artikel.

Invloed op de gas- en energiekosten

Dat je een huis koopt met een goed label, betekent niet dat je bijna geen geld kwijt bent aan bijvoorbeeld de stookkosten. Of jij veel zal stoken, hangt onder andere af van het soort huis waarin je woont en jouw eigen stookgewoonten. In een vrijstaand huis met grote ruimtes, zul je waarschijnlijk gewoonweg meer moeten stoken dan in een appartement waar je profiteert van de warmte van je buren. Zoek altijd vooraf op Jumba op hoeveel je waarschijnlijk aan stookkosten kwijt gaat zijn (zoek jouw woning en navigeer naar het financiële tabblad). Vraag daarnaast altijd aan de verkoper wat hij maandelijks kwijt is, zodat je ook cijfers uit de praktijk hebt.

Energiebesparende maatregelen nemen

Als je wilt besparen op je energierekening kun je natuurlijk een verbouwing uitvoeren. Maar waarschijnlijk kun je de rekening al verlagen door zelf kleine maatregelen te nemen. Zorg bijvoorbeeld dat je de ramen en deuren dichthoudt van ruimtes waar de verwarming aanstaat, plaats radiatorfolie en tochtstrips. Daarnaast: trek een trui en pantoffels aan in de winter, zodat de thermostaat niet direct omhoog hoeft. Grotere maatregelen zijn

Zelf op zoek naar een woning?

Als je een interessant huis hebt gevonden op Jumba, kan het interessant zijn om energiebesparende maatregelen te nemen. Zorg er echter voor dat je in je hoofd niet al meer geld uitgeeft dan wat je überhaupt kan lenen. Ga voorbereid op zoek naar een huis en bereken van te voren alvast je maximale hypotheek via de snelle, online tool van Knab. Zo weet je direct waar je aan toe bent.

MEER INFO NODIG?! HEBBEN WE!

Wil je meer lezen over hoe het aankoop- of verkoopproces van een woning precies werkt? Dat lees je hier en hier.

Met korting lid worden en alles weten over de voordelen van een lidmaatschap van Vereniging Eigen Huis? Klik dan hier.

Ben je concreet op zoek naar jouw droomhuis en weet je al waar je wil kijken? Bekijk dan ons unieke woningaanbod!

Droomhuis betalen? Doe dan gratis en vrijblijvend de Jumba Woonscan! Binnen 1 minuut weet je waar je aan toe bent.

Loop je in jouw woningzoektocht vast op een financiële vraag over jouw situatie? Stel hem vrijblijvend via onze financiële-vragen-tool en we helpen je gelijk verder op weg!

Top