#72

Hoe werkt het oversluiten van jouw hypotheek?

Hoe werkt het oversluiten van jouw hypotheek?

Met de huidige lage rentestanden, wil je daar eigenlijk ook wel van profiteren. Echter heb je een hypotheek afgesloten met een rentevaste periode van 10 of 20 jaar. Zit je hier nu echt aan vast? Het antwoord: nee, je hebt in principe de mogelijkheid om tussentijds je hypotheek over te sluiten. We leggen je in dit artikel uit hoe dit werkt.

Wat houdt het oversluiten van je hypotheek in?

Als je jouw hypotheek oversluit, los je in feite je huidige hypotheek af, om vervolgens een nieuwe hypotheek af te sluiten. Dit kan je doen bij je huidige hypotheekverstrekker of bij een andere partij. Het idee is dat je erop vooruitgaat qua rentepercentage en voorwaarden, dus het is slim om zoveel mogelijk aanbieders te vergelijken. Om een idee te krijgen van jouw maandlasten kun je jouw woning opzoeken op Jumba en onder het tabblad ‘financieel’ kijken naar onze ingeschatte hypotheeklasten. Of je gaat gelijk naar jouw eigen woning via jouw eigen woning dossier.

Houd rekening met bijkomende kosten

Het oversluiten van je hypotheek brengt kosten met zich mee. Als je tijdens de rentevaste periode je hypotheek oversluit, loopt de hypotheekverstrekker namelijk een aantal jaar rente — en dus inkomsten — mis. Je betaalt daarom een boeterente ter compensatie. De hoogte van de boete hangt af van verschillende factoren, zoals de resterende lengte van je rentevaste periode, je huidige rente en de actuele rentestand.

Daarnaast moet je opnieuw langs een hypotheekadviseur en de notaris. Hier betaal je uiteraard ook voor.

De bijkomende kosten meefinancieren

De oversluitkosten kun je in principe zelf betalen. Gelukkig kun je de meeste oversluitkosten aftrekken bij de belastingaangifte. En is jouw huis na het afsluiten van je huidige hypotheek meer waard geworden? Dan kun je de oversluitkosten meefinancieren in je nieuwe hypotheek.

Oversluiten is niet altijd nodig

Loopt je rentevaste periode in de nabije toekomst af? Dan is het eigenlijk zonde om over te sluiten, door alle bijkomende kosten. In dat geval kun je beter nog even wachten, want je krijgt aan het eind van de periode een nieuw renteaanbod van de geldverstrekker. Ook kan je dan eventueel kosteloos overstappen naar een andere aanbieder. Dit geldt ook als je verwacht binnen enkele jaren te verhuizen. Dan sluit je je hypotheek eigenlijk al een soort over, voor de nieuwe woning.

Je kan rentemiddeling overwegen

In plaats van oversluiten, kun je ook je eigen hypotheekverstrekker om rentemiddeling vragen. Dan krijg je een nieuwe rente aangeboden voor je huidige hypotheek, gebaseerd op het gemiddelde van jouw huidige rente en de actuele rente. Ook voor rentemiddeling betaal je een boete, maar deze wordt verwerkt in de hypotheekrente zelf. Daardoor hoef je dit dus niet los te betalen.

Oriënteer je goed voordat je een keuze maakt

Oversluiten kan interessant zijn, maar het brengt dus wel kosten met zich mee. Daarnaast krijg je te maken met andere voorwaarden. Over de voorwaarden schreven we eerder dit artikel. Daardoor ben je onder de streep misschien uiteindelijk duurder of ongunstiger uit dan wanneer je jouw huidige hypotheek behoudt. Zorg daarom dat je je goed oriënteert en niet impulsief een beslissing maakt. Wil je weten of oversluiten jou eventueel geld op kan leveren? Doe dan de gratis oversluitcheck van ABN AMRO of Hypotheek24.


MEER INFO NODIG?! HEBBEN WE!

Wil je meer lezen over hoe het aankoop- of verkoopproces van een woning precies werkt? Dat lees je hier en hier.

Met korting lid worden en alles weten over de voordelen van een lidmaatschap van Vereniging Eigen Huis? Klik dan hier.

Ben je concreet op zoek naar jouw droomhuis en weet je al waar je wil kijken? Bekijk dan ons unieke woningaanbod!

Weten of je jouw droomhuis kan betalen? Doe dan gratis en vrijblijvend de Jumba Woonscan! Binnen 1 minuut weet je waar je aan toe bent.

Top