#52

Ins & outs over het bieden op een huis tijdens een executieveiling


Ins & outs over het bieden op een huis tijdens een executieveiling

Voor veel mensen is een executieveiling onbekend terrein. Maar wil je relatief goedkoop een huis kopen, dan kan het slim zijn om er eens een kijkje te nemen. De verkoopprijs ligt meestal namelijk ruim onder de woningwaarde. En niet alleen vastgoedhandelaren, maar ook jij als particulier kan daar bieden op een huis. Hoe dat precies werkt, lees je in dit artikel.

Wat is een executieveiling?

Een executieveiling is — de naam zegt het al — een vorm van een huizenveiling. Deze vindt plaats als de woning gedwongen wordt verkocht, bijvoorbeeld omdat de eigenaar om de hypotheeklasten niet meer kan betalen. Als woningeigenaar is zo’n veiling het laatste wat je wilt, maar als huizenkoper kan het best interessant zijn. Je krijgt daar namelijk veel waarde voor je geld. 
 
Procedure en regels

Ben jij geïnteresseerd in zo’n veiling? Dan is het belangrijk dat je precies weet hoe dit werkt en wat de regels zijn. Lees gauw mee.

Procedure

De verkoop van een woning tijdens een executieveiling kun je opdelen in twee fases. In de eerste fase wordt per opbod een prijs vastgesteld. Bieders moeten hier duidelijk zichtbaar hun hand opsteken. De hoogste bieder heeft recht op de inzetpremie, oftewel een beloning van 1% van het hoogste bod, maar is nog geen eigenaar van de woning.

De tweede fase volgt meestal een aantal weken later en wordt ook wel afmijnen genoemd. Hierin wordt de definitieve verkoopprijs van de woning bepaald. De veilingmeester begint met een bod dat hoger ligt dan het bod dat is vastgesteld in de eerste fase, en telt vervolgens af. Wie het eerste ‘mijn’ roept, heeft het recht om de woning te kopen. Als niemand tijdens deze fase laat horen, is de hoogste bieder van fase één de nieuwe eigenaar.

De daadwerkelijke koopsom

Wat de uiteindelijke koopsom is, kan per veiling verschillen. De ene keer is de koopsom het bedrag waarop is afgemijnd, mits dit hoger ligt dan het hoogste bod bij het opbieden. In andere gevallen is de inzetsom en het bedrag van de afslag samen de uiteindelijke koopsom. Dit wordt vooraf door de notaris bekendgemaakt.

De regels in het kort

Aan het kopen op een executieveiling zijn een aantal regels en voorwaarden verbonden. Zo is de tijd en plaats vooraf bepaald en moet je jezelf inschrijven via een website. Verder liggen alle voorwaarden, behalve de koopsom, vast. Dat betekent ook dat er geen ruimte is voor nieuwe ontbindende voorwaarden, zoals de voorbehoud van financiering. Het is dus belangrijk dat je jouw financiële situatie hebt laten vaststellen door een hypotheekadviseur en je zo goed als zeker weet dat je de woning kunt betalen.

Ook heb je bij het bieden op een executieveiling geen recht op de gebruikelijke drie dagen bedenktijd waarin je kosteloos van de koop kunt afzien. Ben je de hoogste bieder, dan zit je onherroepelijk aan de koop vast. Houd daar rekening mee! 
 
 Soepelere regels

Goed, dat klinkt best serieus en dat is het ook. Maar gelukkig zijn de regels sinds 2015 wel wat versoepeld. Zo mag je het huis tegenwoordig vooraf bezichtigen en mag je een bouwkundige keuring laten uitvoeren. Daarnaast kun je online bieden en houdt een notaris in de gaten of alles eerlijk verloopt en iedereen de kans krijgt om een bod uit te brengen. Dat maakt het een stuk makkelijker en gangbaarder om te bieden op een executieveiling.

Het kostenplaatje

Een huis dat verkocht wordt op een executieveiling is meestal goedkoper, zoveel is duidelijk. Toch zijn er alsnog kosten aan verbonden. Je betaalt bijvoorbeeld gewoon de overdrachtsbelasting en verder zijn ook de veiling- en notariskosten voor jouw rekening. Tot slot krijg je waarschijnlijk ook te maken met extra kosten om de woning naar eigen smaak te verbouwen.

MEER INFO NODIG?! HEBBEN WE!

Wil je meer lezen over hoe het aankoop- of verkoopproces van een woning precies werkt? Dat lees je hier en hier.

Ben je concreet op zoek naar jouw droomhuis en weet je al waar je wil kijken? Bekijk dan ons unieke woningaanbod!

Droomhuis betalen? Doe dan gratis en vrijblijvend de Jumba Woonscan! Binnen 1 minuut weet je waar je aan toe bent.

Loop je in jouw woningzoektocht vast op een financiële vraag over jouw situatie? Stel hem vrijblijvend via onze financiële-vragen-tool en we helpen je gelijk verder op weg!

Top