#57

Hoe werkt het kopen van een huis met bedrijfsruimte

Je bent ondernemer in hart en nieren en wilt graag een huis kopen met kantoor erbij. Zo kun je mooi vanuit huis werken. Maar hoe werkt dat eigenlijk, het kopen van een huis met bedrijfsruimte? Werkt dat anders dan het kopen van een doorsnee rijtjeshuis? In dit artikel lees je waar je rekening mee moet houden.

1. Check het bestemmingsplan van de woning

Als je een woning koopt met bedrijfsruimte is het belangrijk dat je weet wat er over de grond is vastgelegd in het bestemmingsplan. Dit bepaalt namelijk of je wel of niet een hypotheek kunt afsluiten. Heeft de grond van de woning de bestemming ‘wonen’? Dan zit je goed. Is dit niet het geval is, dan moeten we je helaas teleurstellen en kun je per definitie geen hypotheek afsluiten. Ouch!

2. Controleer hoe het pand is opgesplitst

De grond van de woning heeft als bestemming wonen. Check. Dan is het nu tijd voor het bekijken van de bouwkundige splitsing. Hebben de woning en het bedrijfspand ieder een eigen ingang en eigen voorzieningen? Dan ziet de Belastingdienst dit als een gebouw met twee aparte delen. Je betaalt dan het gedeelte van het pand waar het bedrijf komt uit het vermogen van je onderneming. Het woongedeelte financier je uit privé-vermogen. Een taxateur bepaalt welk percentage van het huis onder ‘wonen’ en onder ‘werken’ valt.

De woning kan natuurlijk ook gezien worden als één geheel. Dan is het aan jou of je de woning met bedrijfsruimte financiert uit ondernemers- of privé-vermogen.

3. Bepaal hoe je de woning gaat financieren

Of je er nu voor kiest om de woning te financieren met eigen vermogen of privé-vermogen: beide opties hebben voor- en nadelen:

Financiering uit eigen vermogen:

  • Je hebt geen recht op belastingaftrek;
  • je hoeft geen omzetbelasting te betalen.

Financiering uit ondernemersvermogen:

  • de voorbelasting is aftrekbaar;
  • je bent verplicht om minimaal 30% van je inkomsten uit het bedrijf te verdienen;
  • geldverstrekkers zijn niet altijd bereid om 100% van de woningwaarde te lenen, er geldt vaak een verstrekkingsnorm van 70%.

Wil jij weten welke optie het voordeligst is voor jou? Een hypotheekadviseur kan jou helpen met hypotheekadvies.

Kun jij jouw woning met bedrijfspand betalen?

Het is duidelijk dat het kopen van een woning met bedrijfspand anders werkt dan het kopen van een ‘gewoon’ huis. Maar er is ook één overeenkomst: je inkomen moet toereikend genoeg zijn om de woning te kunnen kopen. Ben jij benieuwd wat jouw maximale hypotheek is? Met de handige online rekentool van Knab bereken je het in een handomdraai.

MEER INFO NODIG?! HEBBEN WE!

Wil je meer lezen over hoe het aankoop- of verkoopproces van een woning precies werkt? Dat lees je hier en hier.

Ben je concreet op zoek naar jouw droomhuis en weet je al waar je wil kijken? Bekijk dan ons unieke woningaanbod!

Droomhuis betalen? Doe dan gratis en vrijblijvend de Jumba Woonscan! Binnen 1 minuut weet je waar je aan toe bent.

Loop je in jouw woningzoektocht vast op een financiële vraag over jouw situatie? Stel hem vrijblijvend via onze financiële-vragen-tool en we helpen je gelijk verder op weg!


Top