#21

Onderhandelen kun je leren. Iedereen een beetje makelaar met Jumba.

Zaterdag 30 september is het weer NVM Open Huizen Dag. Op deze dag kun je tussen 11.00 en 15.00 uur veel huizen zonder afspraak vrijblijvend bezichtigen. Een super eenvoudige kans om je eenvoudig en breed te oriënteren op misschien wel jouw nieuwe huis. Maar stel dat je nu precies jouw droomhuis tegenkomt? Wat dan? Hoe zorg je er voor dat iedereen met een glimlach eindigt?

Je bent op huizenjacht en het lijkt erop dat het daadwerkelijk gaat lukken! Heel tof natuurlijk, alleen die laatste spannende horde moet je nog nemen: de onderhandelingen. Je wilt niet teveel betalen voor jouw nieuwe huis, maar ja, in de huidige markt moet je ook niet te laag inzetten want dan gaat de woning misschien wel naar een van de andere geïnteresseerden. Zo'n onderhandelingstraject kent soms nog wel eens obstakels en kansen. Zit je nu net voor of misschien wel midden in een onderhandeling? Jumba heeft een aantal tips voor je om de stress te beperken en jouw woning weer een stap dichterbij te brengen. 

Wil je even verder lezen over het volledige aankooptraject van een woning, check dan even ons overzicht van het kooptrajact in 9 stappen

Denk je nu voorafgaand aan het lezen al "no way dat ik dit zelf ga doen", maak dan gebruik van onze partners die je in jouw regio helpen met onderhandelen (account nodig). 

Zit je goed? Komen ze! Jumba's 10 onderhandeltips:

Stel van te voren een prijs doel vast 

Stel van tevoren vast wat je je kan permitteren qua prijs en leidt daaruit een prijs doel af. Maak hier een overzichtelijk schema van, voordat je op nare tegenslagen stuit tijdens het onderhandelingstraject. Stel een bovengrens op om te kijken hoever je qua biedingen kan gaan en wat je zelf nou echt daadwerkelijk wilt uitgeven voor je droomhuis. Houdt niet alleen rekening met de hypotheek! Ook eventuele verbouwingen en jaarlijks onderhoud bepalen de kosten voor jouw huis. Net als verzekeringen, gas, water en electra!

Beargumenteer je openingsbod 

Wees duidelijk met je openingsbod. Zorg er allereerst voor dat je goed nadenkt over hoeveel je te besteden hebt en stel aan de hand hiervan je openingsbod op. Zorg ervoor dat je openingsbod onder het maximum ligt van wat je wilt uitgeven. Zo houd je nog ruimte voor verdere onderhandelingen. Geef het openingsbod niet zonder uitleg. Geef eerst een aantal redenen met betrekking tot de hoogte van het openingsbod, bijvoorbeeld over de financiële situatie waarin jij je nu bevindt. 

Blijf vriendelijk en zakelijk 

Blijf altijd vriendelijk en zakelijk tegenover de persoon waarmee je aan het onderhandelen bent. Let erop dat je tijdens het bezichtigen van het huis niet openlijk negatief bent tegenover de huidige eigenaar van het huis. Het komt vreemd over als de eerste indruk blijkbaar negatief is en er dan toch nog een bod volgt. Daarnaast is ook de gunfactor in het onderhandelen van belang en die kan weleens snel verdwijnen bij openlijke negativiteit. Houd de sfeer dus netjes tijdens de bezichtiging. Maar sla ook niet door in een al te enthousiaste houding. De reden spreekt voor zich. Wanneer je je heel erg enthousiast uitlaat over het huis, bestaat al snel de mogelijkheid dat de tegenpartij zich rijk gaat rekenen en stug in de onderhandeling zit. Blijf dus ook zakelijk tijdens een bezichtiging wanneer je denkt dat dit weleens jouw droomhuis kan zijn. Houdt een pokerface om nog enigszins optimaal zaken te kunnen doen. 

Heb geduld 

Reageer niet te snel op een tegenbod van de makelaar. Laat er een paar dagen overheen gaan voordat je reactie geeft. Schat goed in welke ruimte je hebt in de tijd. Enthousiasme blijkt namelijk ook uit een hele snelle reactie. Door even te wachten versterk je je onderhandelingspositie en sta je mogelijk sterker in de onderhandelingen.

Denk verder dan de prijs 

Het belangrijkste is uiteraard het huis met daarbij de prijs waarvoor je het weet te kopen. Maar onderhandelen gaat veel verder dan de aankoop van de woning alleen. Vaak zijn er ook roerende goederen die kunnen worden overgenomen. Dit komt vaak voor bij eigenaren die snel willen verhuizen. Houdt dit in het achterhoofd houden tijdens de onderhandelingen, want de welwillendheid om roerende zaken over te nemen kan weleens leiden tot een gunstige onderhandelingspositie. Je maakt het immers voor de verkopers makkelijker om spullen achter te laten. Daarnaast zijn er de onvermijdelijke leveringsvoorwaarden. Denk hierbij onder andere aan de overdrachtsdatum. 

Regel de financiering 

Zorg ervoor dat je op de hoogte bent van je huidige financiële situatie en zorg ervoor dat je financiering goed geregeld is. Op deze manier ga je sterker de onderhandelingen in. Gebruik tijdens de onderhandelingen ook als jouw kracht dat je de financiering rond hebt. Dit kan er toe leiden dat de verkoper wil zakken in de prijs. Je kunt via Jumba heel makkelijk zicht krijgen op jouw financiële situatie via de Jumba Woonscan. Daar kun je ook gelijk een vrijblijvende afspraak maken met een financieel adviseur.

Vertrouw op je gevoel 

Wanneer je er geen goed gevoel meer over hebt moet je de onderhandelingen even laten rusten. Accepteer niet zomaar een tegenbod, waarvan je denkt dat het heel goed is, maar luister eerst goed naar je gevoel. Soms wanneer je snel een beslissing neemt kan het achteraf nog weleens gaan knagen. Het is echt geen schande als je even goed naar je gevoel luister, afwacht en het traject beëindigt als uiteindelijk niet goed voelt. Neem de tijd en laat je niet onder druk zetten door de verkoper. Zo kan hij zeggen dat hij nog meer kijkers krijg de volgende dag of dat die het allemaal snel geregeld wil hebben. Dit zijn natuurlijk verkoop tactieken. In de hitte van de strijd valt dit misschien niet meer op en voel je je opgejaagd. Probeer dan toch de rust te behouden en blijf goed nadenken.

Zet alles goed op papier 

Zet alles wat er qua afspraken gemaakt wordt op papier. Wanneer er een mondelinge afspraak wordt gemaakt, kun je geen bewijs van de afspraak overleggen. Zorg er daarom voor dat als er een afspraak gemaakt wordt, deze gelijk genoteerd wordt als bewijs om problemen te voorkomen. Maak na een gesprek altijd een korte samenvatting, verstuur dit via bijvoorbeeld e-mail en vraag altijd om bevestiging van de besproken onderwerpen en de manier waarop jij het gesprek hebt opgevat. 

Wees duidelijk over de voorwaarden 

Vaak zit het kopen van een huis met betrekking tot de prijs het meest in het hoofd bij de koper, maar er zijn nog andere voorwaarden waar vaak aan gedacht moet worden zoals leveringstermijn, waarborgsom en ontbindende voorwaarden. Vermijd onduidelijkheden in deze voorwaarden en wees er gelijk duidelijk over. Vraag ook altijd om duidelijkheid als iets niet direct duidelijk is. Dit klinkt heel erg vanzelfsprekend, maar binnen het onderhandelingstraject is dit een cruciaal onderdeel van de afspraken. Als de situatie niet volledig duidelijk voor je is, geeft dat geen vertrouwen tijdens de onderhandelingen. Schaam je hier niet voor!

Wij wensen je veel plezier en succes bij het onderhandelen! En nogmaals, als je besluit het toch niet zelf te gaan doen: maak dan gebruik van onze partners die je in jouw regio helpen met onderhandelen (account nodig). 

Top