#48

Het kopen van een woning als investering: een stappenplan

Het kopen van een woning als investering

Waar begin je en welke opties heb je?

De lage spaarrente zorgt er bij jou vast ook weleens voor dat je je afvraagt waarom je eigenlijk nog spaart? Natuurlijk doe je dat om een buffer te hebben. Maar om nou te zeggen dat sparen financieel erg interessant is, nou nee! De woning- en vastgoedmarkt lijkt onverminderd ‘booming’. Dus liggen daar geen extra kansen? En zo ja, hoe grijp je die dan?

Rendement uit stenen

Het rendement dat je met beleggen kunt halen, zou wel eens hoger kunnen zijn. Naatuurlijk kun je beleggen in aandelen of obligaties, maar je kunt jouw geld natuurlijk ook in ‘stenen stoppen’, om maar eens iets fysieks te noemen. Maar waar begin je en waar moet je op letten als je voor het eerst de vastgoedmarkt betreedt?

Commercieel of particulier vastgoed

Allereerst kun je kiezen voor een belegging in particulier (woningen) of commercieel (winkels/kantoren) vastgoed. Daarnaast sta je voor de keuze om direct (eigen bezit) of indirect (via bijv. een beleggingsfonds) te beleggen in vastgoed.

Als particulier zul je om te beginnen niet zo snel zelf (direct) investeren in commercieel vastgoed zoals winkels, kantoren of bedrijfsruimten. Het prijskaartje is hoog en daarmee is het lastig de investering goed te verspreiden. Indirect investeren in commercieel vastgoed behoort wel tot de mogelijkheden, bijvoorbeeld via al dan niet beursgenoteerde fondsen.

Het direct investeren in woonvastgoed lijkt een stap dichterbij. De kosten per object zijn lager en daarmee de kans om de investering te verspreiden ook. Zo kun je beleggen in een appartement, studentenkamers, een eengezinswoning of zorgvastgoed. Met de steeds verder stijgende huren is het voor veel mensen toch wel interessant om eens te kijken of het aanhouden van een woning bij verhuizing, in plaats van doorverkopen, niet ook een optie is.

Goede voorbereiding, het halve werk?

Natuurlijk is het zaak goed te onderzoeken welk type investering het best kan renderen. Naar welk type woning is het meeste vraag? En hoeveel huur kun je dan vragen? Onderzoek ook goed welke rechten en plichten huurders en verhuurders hebben. In Nederland hebben huurders een goede huurbescherming. En er zijn regels voor het opstellen van een huurprijs. Kosten kun je bijvoorbeeld niet altijd maar doorberekenen. Lees je dus goed in en laat je desnoods goed adviseren. En dan zijn er natuurlijk ook nog allerlei fiscale regels die gelden voor jou als aanstaand verhuurder. Kortom, ga niet over één nacht ijs, maar bereid deze stap goed voor!

Top, je hebt voor jezelf een besluit genomen en wil een pand gaan verhuren. En als je dan gaat verhuren, waar begin je dan?! Je kan het allemaal zelf regelen via briefjes op het prikbord bij de supermarkt, maar het is 2018 mensen! Dat kan beter! Denk bijvoorbeeld aan een online platform als HousingAnywhere. Je kunt hier jouw pand aanmelden en eenvoudig verhuren. Op die manier wordt je ontzorgd voor wat betreft het administratieve deel van de verhuur en het bij elkaar brengen van woonvraag bij jouw aanbod. Super handig toch?! Benieuwd naar de mogelijkheden die dit platform biedt voor investeerders en vastgoedeigenaren? Lees er meer over in dit artikel.

Woning zoeken

Het zoeken van een woning is in de huidige markt tamelijk uitdagend! Er is weinig aanbod en super veel vraag naar woningen. Jumba biedt het interactie platform dat vraag en aanbod laagdrempelig en vrijblijvend bij elkaar brengt. Er zijn in Nederland ontzettend veel woningen in de stille verkoop en uit onderzoek blijkt dat bij het ontvangen van een onverwacht bod ±70% van de woningeigenaren serieus gaat overwegen om te verkopen. Kortom, gebruik de online tools die er zijn om makkelijk te zoeken en contacten op te nemen met woningeigenaren en maak vandaag nog een account aan! Wie weet kun jij iemand uiteindelijk wel verleiden om zijn/haar woning aan jou te verkopen!

Waar moet je nog meer rekening mee houden?

Let er ook nog even op hoe tof jouw verzekeraar het vindt als je zelf niet in een huis woont dat wel jouw eigendom is. Dat kun je meestal goed terugvinden in de voorwaarden. En verzekeraars zijn niet de enige die hier een mening over hebben. Ook financiers van vastgoed hebben doorgaans een mening over het feit dat een woning verhuurd wordt. Dus controleer ook goed hoe jouw hypotheekverstrekker hier tegenaan kijkt om achteraf gezeur te voorkomen. Er bestaan overigens ook speciale hypotheken voor het kopen en daarna verhuren van vastgoed (dan heb je die uitdaging meteen ondervangen).

Starten in drie stappen

Nadat je hebt besloten om bijvoorbeeld een woning te gaan kopen om te verhuren, doorloop je een proces van grofweg drie stappen.

Onderzoek

Je begint met een onderzoek. Je wilt immers een goede keuze maken voor de locatie van het pand! Uit dit onderzoek komen allerlei voorwaarden qua eigenschappen van het pand en de locatie. Aan wie wil je het pand het liefst verhuren? Wat voor eisen en wensen heeft die doelgroep aan een pand en aan de buurt waarin het pand staat?

Zoeken

Op basis van de eisen uit de vorige fase ga je een pand zoeken. Het zoeken van een pand kan in de huidige markt best even een uitdaging zijn, maar geef niet gelijk op! De aanhouder wint! En met een platform als Jumba tot je beschikking kun je tevens op allerlei contact zoeken met woningeigenaren.

Financieren

Als je een pand hebt gevonden ga je dit vervolgens financieren. Dit kan uiteraard met eigen (spaar)geld, maar ook met een hypotheek. Of met een combinatie van beiden. Hierover ga je het gesprek aan met bijvoorbeeld een financieel adviseur. Heb je een simpele/snelle financiele vraag? Dan stel je die eenvoudig via Jumba

Top