#54

Starterslening: 5 vragen beantwoord

Starterslening: 5 vragen beantwoord


Het financieren van je eerste koopwoning is niet altijd even makkelijk. Zeker niet met de huidige regels rondom het afsluiten van een hypotheek. Gelukkig kun je in veel gemeenten een Starterslening aanvragen. Maar hoe werkt zo’n lening eigenlijk? In dit artikel beantwoordt Jumba samen met Knab vijf vragen over dit onderwerp.

Wat is een Starterslening?

De Starterslening kan door beginnende huizenkopers gebruikt worden ter aanvulling op de gewone hypotheek. Je overbrugt hiermee het verschil tussen de maximale hypotheek en de koopprijs van de koopwoning, inclusief alle bijkomende kosten. De Starterslening bestaat uit twee delen: de Starterslening en de Combinatielening. Voor beide leningen betaal je de eerste drie maanden geen rente of aflossing. Zo kun je misschien net wel je droomhuis betalen, zonder dat je maandlasten in het begin te hoog zijn.

Hoe kom ik in aanmerking voor zo’n lening?

In tegenstelling tot je hypotheek vraag je de Starterslening aan bij de gemeente waarin je gaat wonen. Maar let op: alleen gemeenten die zijn aangesloten bij het Stimuleringsfonds Volkshuisvesting Nederlandse Gemeenten (SVn) bieden zo’n lening aan. Iedere gemeente bepaalt z’n eigen voorwaarden. Zo verschilt per gemeente wat de de hoogte van de maximale lening is en welke inkomenseis er wordt gesteld. Bovendien kom je alleen in aanmerking voor een Starterslening als je je eerste huis koopt en een hypotheek afsluit met Nationale Hypotheek Garantie (NHG).

Bekijk via Stimuleringsfonds Volkshuisvesting of jouw gemeente een Starterslening aanbiedt en aan welke voorwaarden je moet voldoen.

Wat kost het om zo’n lening af te sluiten?

Ga jij voor een Starterslening, dan betaal je een afsluitkosten — op dit moment € 750 — en een borgstelling voor de Nationale Hypotheek Garantie (NHG). Dat laatste bedraagt 1% jouw hypotheekbedrag. Daarnaast teken je, net zoals voor je hypotheek, een hypotheekakte. De notaris stelt deze op en brengt hier kosten voor in rekening.

Er zijn ook een aantal optionele kosten waar je mee te maken kunt krijgen. Zo laat je je misschien adviseren door een hypotheekadviseur en laat je een nieuwe taxatie opstellen. Ook komen de (bijkomende) kosten voor het afsluiten van jouw hypotheek er nog bij.

Hoe werkt het aflossen?

De eerste drie maanden betaal je geen rente en aflossing voor de starterslening. Toch los je wel degelijk af. De Starterslening wordt de eerste drie maanden namelijk betaald uit een Combinatielening. Als het goed is, is je salaris na die periode dusdanig gestegen dat je beide leningen kunt afbetalen.

Denk je dat dit niet het geval is? Dan kun je drie maanden voor het verstrijken van de drie jaar een hertoets aanvragen. Je kunt dan drie jaar uitstel van betaling krijgen. De volgende hertoetsmomenten vinden plaats in het zesde, tiende en vijftiende jaar. Maar let op: dit betekent niet dat je niet meer hoeft af te lossen. De lening moet binnen 30 jaar in zijn geheel zijn afgelost.

Heb je met een Starterslening recht op hypotheekrenteaftrek?

Jazeker! Voor je hypotheek en de Starterslening heb je recht op hypotheekrenteaftrek. Je lost hier immers — ook de eerste drie jaar — gewoon op af. Alleen voor de Combinatielening kun je niet profiteren van hypotheekrenteaftrek. Deze valt namelijk in box 3. In de praktijk zul je hier niet zoveel van merken.

Wat kan een Starterslening voor jou betekenen?

Best wel wat. Maar er is nog veel meer wat je moet weten voordat je zo’n lening aanvraagt. Download daarom het gratis e-book ‘Starterslening’ en lees bijvoorbeeld over hoe de hoogte van jouw lening wordt berekend en hoe de aanvraagprocedure in z’n werk gaat.

MEER INFO NODIG?! HEBBEN WE!

Wil je meer lezen over hoe het aankoop- of verkoopproces van een woning precies werkt? Dat lees je hier en hier.

Ben je concreet op zoek naar jouw droomhuis en weet je al waar je wil kijken? Bekijk dan ons unieke woningaanbod!

Droomhuis betalen? Doe dan gratis en vrijblijvend de Jumba Woonscan! Binnen 1 minuut weet je waar je aan toe bent.

Loop je in jouw woningzoektocht vast op een financiële vraag over jouw situatie? Stel hem vrijblijvend via onze financiële-vragen-tool en we helpen je gelijk verder op weg!

Top