#20

Warm en voordelig de winter door

Warm en toch zuinig de winter door

Brrrr...de winter komt er weer aan! Lekker tegen elkaar aankruipen op de bank, dekentje erbij, de kachel een standje hoger, kaarsjes aan. Super gezellig natuurlijk, maar tegenwoordig is duurzaamheid iets waar veel huiseigenaren op letten. Logisch ook, want het scheelt gewoon in jouw portemonnee. Iedere woning heeft tegenwoordig een tijdelijk of definitief energielabel. Maar hoe zorg je er nou voor dat je zo min mogelijk energie verspilt? Jumba kennis-partner Bleeve geeft ons 13 tips om je hiermee verder te helpen. Die delen we natuurlijk graag met je! 

De 13 tips om energie te besparen

  1. Thermostaat 1 graad lager: het bespaart je gemiddeld 7% op je gasrekening als je de thermostaat één graad lager zet. 
  2. CV ketel inregelen: Een CV ketel wordt door de installateur op standaard voorschrift vaak ingesteld. Het water wordt tot 80 graden verwarmd en gaat dan naar de radiatoren, maar vaak kan dit een stuk lager, zo rond de 65 graden, en wordt het even warm. De CV maakt een aanzienlijk beter rendement. Dit kan echt fors schelen op de portemonnee. Er zijn huizen die 40% zuiniger zijn gaan stoken na een goede inregeling van de CV. Vraag je ketel installateur tijdens de onderhoudsbeurt er eventueel naar, of ga er zelf mee aan de slag. 
  3. Check je koelkastdeur: Sluit je koelkast niet goed? Als er lucht ontsnapt langs de sluit strips verbruikt de koelkast, en ook nog eens de CV, meer energie dan nodig is. Een nieuwe koelkast consumeert jaarlijks voor ongeveer 30 euro aan energie en de kosten bij een verouderde koelkast kunnen zelfs oplopen naar de 100 euro! Zorg er dus voor dat je koelkast goed sluit en vernieuw jouw koelkast desnoods om zo te kunnen besparen. 
  4. Hang je kleren te drogen: Drogers zijn de grote energieverbruikers. Hang liefst zoveel mogelijk was te drogen in plaats van in de machine. Het houdt je kleding langer mooi en het bespaart je flink wat energie. Een droger gebruikt al gauw ruim 400 kWh, wat neerkomt op 90 euro per jaar. 
  5. Zet computers, televisies en spelcomputers uit die je niet gebruikt: Dus niet op stand-by. Haal apparaten die je zelden gebruikt uit het stopcontact of schaf stekkerblokken aan. Zo kun je met één druk op de knop meerdere apparaten helemaal uitzetten als je slaapt of op vakantie gaat. Dit bespaart, met maar 1 klik, al snel wat geld per jaar. 
  6. Laat de vaatwasser het vieze werk doen: Spoel je vieze borden en bestek niet af met warm water voordat je ze in de vaatwasser zet, maar schraap het eraf boven de prullenbak om zo water te besparen. 
  7. Open ’s winters volledig je rolluiken en gordijnen als de zon schijnt: Zo kan je goedkoop je huis verwarmen en bespaar je op je gasverbruik. Dit geldt omgekeerd natuurlijk ook: laat de rolluiken zakken en doe de gordijnen dicht gedurende warme zomerdagen. Vooral handig voor de bovenetage in de zomerse dagen om zo de kosten van de airco te vermijden. 
  8. Kook zuinig: Gebruik de kleinere pitjes als die groot genoeg zijn voor de pan. De grootste pit verbruikt logischerwijs het meeste energie. Kookt het water? Draai dan het vuur lager. Kook ook altijd water met een deksel op de pan. Dat scheelt tijd en energie. 
  9. Leg op de vloer een tapijt of kleed neer: Tapijten en kleden zorgen ervoor dat er minder warmte via de vloer het huis verlaat en het staat ook nog eens goed. 
  10. Ontlucht je radiatoren: Als er lucht zit in de leidingen neemt de efficiëntie van de verwarmingsinstallatie af. Met name bij oudere verwarmingsinstallaties kan dit het geval zijn. Het ontluchten is in een paar minuutjes gepiept. Wel de moeite waard dus. 
  11. Vervang je gloei- en spaarlampen door ledverlichting: Ledlampen verlichten al lang niet meer met koel of blauwig licht, maar zijn er in alle kleuren en maten. Het gezellige licht van een gloeilamp kan daar goed mee worden nagebootst. Misschien verwacht je het niet, maar ledlampen besparen je enorm veel geld. Vijftien procent van het jaarlijkse energieverbruik gaat gemiddeld genomen op aan verlichting. Vervang je gloeilampen door led, dan gaat je verbruik gedeeld door 10. 
  12. Schaf wat tochtstrips aan: Om kieren en gaten te dichten, bijvoorbeeld onder de deur of in de gleuf van de brievenbus. Tochtstrippen kosten niet veel en zijn zeer eenvoudig aan te brengen. In een gemiddeld woning kan je al gauw zo’n 45 euro per jaar besparen op de stookkosten door het huis te voorzien van tochtstrippen. Je verdient de investering in een aantal maanden terug en voorkomt een gure wind in huis. 
  13. Radiatorfolie: Bij veel radiatoren gaat een aanzienlijk deel van de warmte verloren via de buitenmuren waar hij tegenaan staat. Hij verwarmt aan twee zijde, waarvan de achterkant maar weinig warmte in huis oplevert. Om dat tegen te gaan kan je radiatorfolie tegen de achterkant van de radiator bevestigen. Doordat het folie de stralingswarmte weerkaatst gaat er minder warmte verloren. Radiatorfolie kost zo’n 7 euro per m2. Je verdient een investering in radiatorfolie gemiddeld genomen in 1 jaar terug. 

Wil je nou supergraag meer van dit soort tips om nog slimmer met jouw energie om te gaan? Kijk en lees dan vooral verder op kennis.bleeve.nl

Top