#26

Wat een bouwkundige keuring precies inhoudt

Wat houdt een bouwkundige keuring precies in?

Na de tweede bezichtiging weet je het zeker: dit huis is perfect. In gedachten woon je er al, maar die roze bril kun je pas na de verhuizing afzetten. Je moet immers nog veel dingen regelen, waaronder een bouwkundige keuring. In dit artikel vertellen we je wat zo’n bouwkundige keuring inhoudt.

Zo werkt de keuring

Een koophuis is een grote investering. Het is dus belangrijk om te weten wat je nou precies koopt. Met een bouwkundige keuring weet je precies waar je aan toe bent. Jouw potentiële droomhuis wordt van top tot teen geïnspecteerd door een expert. Aan de hand daarvan ontvang je een rapport, waarin staat beschreven wat de werkelijke staat van de woning is, wat er aan achterstallig onderhoud gedaan moet worden en hoeveel dat ongeveer gaat kosten.

Klinkt ideaal, maar houd er wel rekening mee dat een bouwkundig expert alleen inspecteert wat hij met het blote oog kan zien. Hij breekt niets af of open. Verborgen gebreken komen daarom dus ook niet altijd aan het licht.

Waarom een bouwkundige keuring? 

Toch is het verstandig om een bouwkundige keuring uit te laten voeren. Een bouwkundig expert heeft namelijk kennis van zaken en weet precies waar hij naar moet zoeken. Bovendien voldoe je met een bouwkundige keuring aan je onderzoeksplicht. Dat kan in je voordeel werken als jij als koper later toch nog gebreken tegenkomt in de woning. 

Verstandig, maar soms ook verplicht 

Naast verstandig, is een bouwkundige keuring soms ook verplicht. Blijkt uit de taxatie bijvoorbeeld dat de kosten van het achterstallige onderhoud meer dan 10% van de woningwaarde bedragen? Of vindt de taxateur dat er nader onderzoek nodig is? Dan kan de geldverstrekker eisen dat je zo’n keuring laat uitvoeren.

Kostenplaatje 

Goed, zo’n keuring heeft dus zo z’n voordelen. Maar hoeveel kost zoiets dan? Reken op een bedrag tussen de € 200 en € 500. De exacte kosten hangen af van een aantal factoren, zoals de omvang van het huis. Ondanks dat je dit bedrag kunt aftrekken van de belasting, blijft het natuurlijk veel geld. Vooral als uiteindelijk blijkt dat er geen gebreken zijn. Als er echter uit de keuring komt dat er wel achterstallig onderhoud is, kun je dit mooi meenemen in de onderhandelingen over de koopsom. Handig! 

Voor of na het tekenen van het koopcontract 

Wanneer laat je zo’n keuring eigenlijk uitvoeren? Is dat voor- of nadat je je handtekening hebt gezet onder het koopcontract? Er bestaat niet zoiets als het juiste moment. Plan je de bouwkundige keuring na het tekenen? Plaats je bod dan onder voorbehoud van de bouwkundige keuring. Dan kun je namelijk nog afzien van de koop als blijkt dat de kosten voor het achterstallig onderhoud te hoog worden. 


Laat jij jouw woning inspecteren?


Heb je besloten dat je een bouwkundige keuring gaat laten uitvoeren? Slim! Je wilt nu eenmaal niet met een lekkend dak worden geconfronteerd als je net bent ingetrokken in je pas geverfde woning. In dit gratis e-book ‘Bouwkundige keuring’ lees je nog eens rustig na wat een bouwkundige keuring je kan opleveren en hoe je er een regelt. Downloaden is helemaal gratis!

Top