#38

Bod uitbrengen op een woning? Wat je moet doen en niet moet vergeten

Bod uitbrengen op een woning? Wat je moet doen en niet moet vergeten

6 ultieme tips voor het doen van een goed bod

Heb je een woning gevonden die aan al jouw wensen en eisen voldoet? Dan begint een van de spannendste fases van de huizenjacht: bieden op een huis. Dat is niet zomaar iets. Want hoe breng je nu eigenlijk een goed bod uit? En wat moet je absoluut niet vergeten? Knab vertelt het je in dit artikel. 

Een aankoopmakelaar inschakelen 

We schreven er al eerder over: de huizenmarkt draait op volle toeren. Het kan dus een goede zet zijn om een aankoopmakelaar in te schakelen. Hij of zij kan jou van begin tot eind helpen met het kopen van een huis: van de eerste bezichtiging tot aan de ondertekening bij de notaris. Ook het bieden op het huis kun je uit handen geven. 

Woningwaarde achterhalen 

Breng je liever zelf een bod uit? Dan begin je goed met het achterhalen van de marktwaarde van de woning. Tegenwoordig mag je namelijk niet meer dan 100% van de woningwaarde lenen. Alles wat je daarnaast aan kosten hebt, moet je met eigen geld betalen. Een uitzondering zijn verbeteringen van de energieprestatie van de woning, hiervoor geldt dat je tot 106% van de waarde van de woning mag lenen

Je kunt kijken naar de prijzen waarvoor huizen in de omgeving verkocht via het kadaster zijn of online de WOZ-waarde opvragen. Dit laatste kan gratis via het WOZ-portaal van de gemeente waar het huis staat of via het WOZ-waarde-loket. Daarnaast kun je een taxatie laten uitvoeren. Alhoewel dit niet gratis is, is dit wel de meest accurate manier om achter de woningwaarde te komen. Bij Jumba verzamelen wij ook sociale data, vastgoed-, en buurtinformatie van de woning die jullie op het oog hebben. Maak hiervoor gelijk een profiel aan. 

Bepaal je maximale hypotheek 

Je hebt vast al eens je maximale hypotheek berekend. Niet? Doe het dan snel, zodat je weet wat je kunt uitgeven aan een woning op basis van je inkomen. Bereken gelijk ook even wat je maandlasten worden als je dat huis koopt. Je wilt natuurlijk ook nog geld overhouden om leuke dingen te doen. 

Situatie inschatten 

Hoeveel je precies zou moeten bieden, hangt niet alleen af van wat je zelf kunt uitgeven aan een woning. Ook de situatie van de woning speelt een rol. Staat deze bijvoorbeeld al een lange tijd te koop en wil de verkoper er graag vanaf? Dan zou je ervoor kunnen kiezen om minder te bieden dan wanneer er veel geïnteresseerden zijn en het huis pas net te koop staat. 

Ontbindende voorwaarden 

Het is slim om na te denken over ontbindende voorwaarden die je wilt opnemen in het koopcontract. Deze zijn onderdeel van je bod. Bekende voorbeelden van ontbindende voorwaarden zijn: onder voorbehoud van financiering en Nationale Hypotheek Garantie (NHG). Als je de hypotheek niet rond krijgt of niet in aanmerking komt voor NHG, is het fijn om de koop alsnog te kunnen afblazen. 

Bod uitbrengen 

Tijd om je bod kenbaar te maken aan de verkopende partij. Doe dit bij voorkeur per e-mail of via een brief. Telefonisch of via de website van de verkopende makelaar kan ook, maar zorg er dan wel voor dat je het bod zwart-op-wit bevestigt. Zo kun je altijd aantonen welke afspraken er zijn gemaakt als er achteraf onduidelijkheden zijn. 

Wil je nog meer tips zodat je zeker weet dat je een redelijke prijs biedt? En wil je je goed voorbereiden op de onderhandelingen? Download dan ons gratis e-book ‘Leer bieden op een huis en onderhandelen’. Daarin vind je ook een handige voorbeeldbrief waarmee je direct een bod kan plaatsen.

Top